MUZEUL LA TINE ÎN ȘCOALĂ

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a inițiat anul acesta seria de evenimente din cadrul proiectului „Muzeul la tine în școală”. Prima întâlnire a avut loc pe 25 martie 2021 cu elevii Școlii Gimnaziale „Ion Petrovici”. Tema întâlnirii a fost „Tecuciul de odinioară, clădiri emblematice ale orașului” – locuri, case, oameni, obiceiuri și tradiții locale.

După deschiderea evenimentului de către doamna director, prof. Maria Postea, reprezentanții muzeului, abordând un stil de prezentare narativ/poveste au reușit să atragă atenția elevilor. Scurta prezentare a muzeului realizată de managerul interimar, arhivist Daniel Dojan a fost un imbold de a vizita cât mai des muzeul în ideea de a descoperii cât mai multe informații despre istoria locală.  Muzeograf  Daniela Alecsă a reușit să atragă elevii într-o plimbare imaginară prin centrul vechi al orașului. Scopul a fost acela de a le stimula curiozitatea vizuală prin jocul „Aici a fost…”. Astfel copii au aflat cum, prin această dorință de cunoaștere și atenție la detaliile spațiului ce ne înconjoară, pot descoperii lucruri frumoase, pot observa noblețea clădirilor de patrimoniu care așteaptă, intr-o tăcere înțeleaptă, să le fie cunoscută istoria și rolul pe care l-au avut și îl au în comunitate. Plecând imaginar la o plimbare prin parc am descoperit vechea piață a orașului, Foișorul de foc, Grădina Publică și frumoasele hoteluri din împrejurimi care, din păcate astăzi nu mai sunt și jocul a continuat.

La final au înțeles că adevărata experiență pe care o poți avea cu un oraș, este aceea de a merge la pas pe străzile lui, doar așa poți cunoaște ceea ce înseamnă viața urbană a orașului.

Scopul acestui proiect este acela de a stimula interesul tinerilor pentru cunoașterea istoriei locale, de a-și dezvolta abilitățile vizuale în a recunoaște frumusețea arhitecturală a orașului, de a participa la activitățile culturale și nu în ultimul rând de a vizita muzeul.

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci