Vacanța de primăvară a început !

Structura anului școlar a fost modificată cu o săptămână înainte de intrarea în vacanță a elevilor, astfel încât majoritatea acestora să stea acasă o perioadă cu două săptămâni mai lungă decât era programată inițial.Calendarul prevede că din cei 2,9 milioane de elevi și copii din învățământul preuniversitar, doar puțin pentru 300 de mii sunt exceptați de la vacanța de o lună, din 2 aprilie până pe 4 mai. Este vorba despre elevii claselor terminale, care au rămas pe structura veche a anului școlar.

 

Toți copiii din învățământul preșcolar (grădiniță) au vacanță în perioada 2 aprilie – 4 mai. Toți elevii din învățământul primar (clasele pregătitoare – IV) și cei din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a au vacanță în această perioadă. La fel, elevii din clasele de liceu, a IX-a, a X-a și a XI-a sunt și ei în vacanța prelungită.

Revenirea la școală, respectiv la grădiniță, a tuturor acestor elevi și copii va fi pe 5 mai 2021. Atunci școala se va relua în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, pe scenariile reglementate pe care a funcționat din 8 februarie, potrivit declarației date Edupedu.ro de ministrul Sorin Cîmpeanu.

Motivul închiderii majorității claselor pentru o perioadă mai lungă este unul de ordin epidemiologic, a mai spus ministrul, având în vedere că specialiștii consultați de minister au estimat un vârf de infectare în luna aprilie.

Pentru elevii din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a/a XIII-a, circa 300 de mii, situația este neschimbată – au rămas pe vechea structură a anului școlar, au două vacanțe și școală online între ele.

Vacanța 1 este de Paștele catolic – 2-11 aprilie.

Vacanța 2 este de Paștele ortodox – 30 aprilie – 9 mai.

Aceste schimbări în structura au fost urmate de precizări pentru cadrele didactice, pentru că cele care nu au cursuri la clasele terminale sau alte activități, cum ar fi cele remediale, trebuie să intre în concediu în această perioadă.

„La programarea concediilor se vor lua în considerare următoarele aspecte:

  1. Cadrele didactice care au în încadrare clase a VIII-a, a XII-a zi și a XIII-a seral și/sau frecvență redusă, în perioada 12 – 29 aprilie 2021, vor fi în activitate. Și, la cerere, aceste cadre didactice pot fi programate în concediu de odihnă doar în zilele în care nu desfășoară activități didactice la aceste clase;
  2. Cadrele didactice care nu au în încadrare clase a VIII-a, a XII-a zi și a XIII-a la seral și/sau frecvență redusă vor fi programate în concediu de odihnă, în perioada 2 aprilie – 4 mai 2021;
  3. Cadrele didactice din învățământul preșcolar vor fi programate în concediu de odihnă, în perioada 2 aprilie – 4 mai 2021, în situația în care unitățile de învățământ în care sunt încadrate nu organizează activități educative cu copiii, cu prezență fizică, conform punctului 5 al art. 2 din OMEC nr. 3125/2020 privind structura anului școlar 2020 – 2021, cu modificările și completările ulterioare.
În perioada 2 aprilie – 4 mai 2021, vor fi în activitate:

Cadrele didactice nominalizate în comisiile stabilite prin decizia ale directorilor unităților de învățământ, care în această perioadă au planificate activități (de exemplu: înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, desfășurarea anchetei sociale în vederea includerii elevilor în programul „Euro 200”, ș.a.);

Cadrele didactice a cărui prezență se impune în unitatea de învățământ de exemplu: asigurarea continuității la conducerea unității de învățământ, prezența la ședințele consiliului de administrație stabilită în baza actelor normative în vigoare și altele;

Cadrele didactice din cadrul CJRAE/CMBRAE implicate în activitățile de evaluarea dezvoltării copiilor în vederea înscrierii la clasa pregătitoare;

Cadrele didactice din cluburile sportive școlare implicate în organizarea și desfășurarea competițiilor sportive, precum și caietul de didactice din unitățile conexe implicate în organizarea și desfășurarea activităților deja programate.

Aceste cadre didactice vor fi programate în concediu de odihnă în zilele în care nu sunt implicate în activități de tipul celor menționate anterior”, potrivit unui document trimis inspectoratelor de Ministerul Educației.

În aceeași notă de la minister sunt prevăzute și explicații privind salarizarea. Profesorii care au activități de predare în perioada 12 – 29 aprilie vor fi plătiți „doar pentru norma didactică de predare aferentă funcției de bază”, dacă numărul de ore nu depășește norma, indiferent dacă sunt titulari sau suplinitori.

În perioada vacanțelor se pot organiza activități educative la grădiniță cu prezență fizică, cu avizul DSP.

De asemenea, pe durata vacanțelor se pot organiza activități remediale, cu prezența fizică, cu elevii de clasa a VIII-a și pentru elevii de la liceu, în toate localitățile până la indicele 6/1.000 de locuitori.